/Files/images/6.png

/Files/images/1186330404_7.gif

Все про харчування дитини


Кому вітамінчики, кому апельсинчики?


Нестача вітаміну С в організмі малюка сприяє більш частим і тривалим хворобам (на¬приклад, застудного характеру), оскільки саме цей вітамін допомагає підвищити імунну систему. Отже, батькам треба забезпечити дитину вітаміном С у необхідній кількості. У весняний період його найбільше в капусті, особливо квашеній (до того ж, чим довше вона стоїть, тим більше в ній вітаміну С). Але слід пам’ятати, що її не можна їсти дітям зо року і тим, хто страждає на шлунково-кишкові захворювання.
Дуже корисно включати до меню дитини журавлину. З неї можна робити киселі, морси, компоти.
Вітамін С є в картоплі, цитрусових, у молодій цибулі, петрушці, кропі. Молоду зелень можна купити на базарі, а можна і виростити на підвіконні. Для цього потрібно не так і ба¬гато: взяти пророслу цибулю й ввіткнути її в горщик із землею (або поставити в склянку з водою). Так само зробити і з часником. А можна на підвіконні зробити маленьку «гряд¬ку» і посіяти петрушку, кріп і навіть овес. У пророслій зелені дуже багато вітамінів. Свіжа петрушка буде чудовою прикрасою дитячої страви і дасть малюку додаткові вітаміни.
У магазинах продаються парникові огірки та помідори. Дитині до року їх вживати не слід, та й пізніше не варто зловживати, бо вони не мають тієї поживної та біологічної цінності, яка є в овочах з відкритого ґрунту. Краще використовувати парникові продук¬ти як прикрасу страв.
Весною дітям, звісно, потрібно давати і соки. Вони містять достатню кількість вітамі-ну С та інші корисні речовини: органічні кислоти, біологічно цінний комплекс цукрів, мінеральних солей і мікроелементи. Зараз у продажу є концентровані соки. Не треба думати, що коли сік виготовлений з концентрату, то він втратив усі корисні речовини, і його не варто давати малюкам. У ньому теж є вітаміни. Проте для дітей його найкраще розбавляти водою в пропорції 3:1, щоб не було шлункових спазмів.
Якщо у малюка немає алергійних проявів, йому можна давати свіжі цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути. Плоди ківі також чудове джерело вітамінів у вес-няний період (корисно вживати при анемії). Оскільки вони містять багато аскорбінової кислоти, одного фрукта на день для 3-5-річної дитини буде достатньо (старшим дітям кількість можна збільшити).
Часто батьки впевнені, що в бананах багато вітамінів. Це не так. Але їх можна ви-користовувати як доповнення до фруктового салату. Наприклад, якщо малюк любить банани, але не хоче їсти яблука, їх можна об’єднати в салаті, заправити сметаною або збитими вершками.
Весною дітям дуже корисно давати відвари з шипшини, оскільки вона багата на віта-міни С, Е, А, РР, В , В2, крім того, в її плодах є залізо.
У весняний період треба згадати про сухофрукти. Хоча вітамінів у них дуже мало, проте є цінні мінеральні речовини, наприклад, калій. З них можна варити компоти. І важливо вживати не один якийсь фрукт, а їх суміш-додавати в компот і яблука, і груші, і сливи, і абрикоси.
При складанні меню для дитини потрібно враховувати вміст у продуктах не тільки вітаміну С, а й інших вітамінів-А, групу В і т.д.
Вітамін А (ретинол) потрібен для доброго росту дитини, для нормального зору і стану шкіри. Недостатня його кількість може призвести до порушень сутінкового зору. Є він у печінці, ікрі, вершковому маслі, молоці, вершках, яйцях. Проте весною в молоці, сметані, курячих яйцях цього вітаміну мало. Поповнюйте його за рахунок моркви, в якій міститься каротин-провітамін А. її треба давати дітям щодня, звичайно, якщо у ма¬люка немає алергії.
Вітамін В] (тіамін) стимулює діяльність нервової і мускульної систем, забезпечує нормальний тонус органів травлення. Його нестача може вплинути на пам’ять, увагу, може зробити дитину надмірно дратівливою. Цей вітамін є у м’ясі, печінці, яйцях, моло¬ці, пшеничному хлібі грубого помелу, гречаній каші і т.д.
Вітамін В2 (рибофлавін), як і вітамін А, має величезне значення для росту і розвитку дитини. Він міститься в м’ясі, молоці, сирі, твердих сирах, печінці, яйцях, крупах, кар¬топлі і т.д.
Вітамін РР (ніацин) бере участь в окислювальних процесах в організмі, сприяє нор-мальній роботі нервової системи. Багаті на цей вітамін м’ясо, субпродукти, житній хліб, гречана і рисова каші, горох, картопля, дріжджі.


Харчування дитини під час свят

/Files/images/443в.gif


Правило № 1:
Свято – це не їжа. А їжа це не свято. Особливо, для дитини, особливо, для маленької. У святкові дні: день народження, Новий рік та інші великі релігійні свята зазвичай вистачає інших вражень: святкові забави, подарунки, гості.
До трьох років педіатри взагалі не рекомендують порушувати звичний режим харчування, після трьох до цього питання варто підходити з великою обережністю. Свято не той час, щоб вводити нові продукти, до того ж більшість наших «улюблених» страв перебувають у немилості у дієтологів: всі салати з майонезом, солоне, гостре, смажене, всі продукти, що містять барвники та консерванти (ковбаса, шинка, крабові палички, гриби, газована вода), – все це дітям до семи років їсти категорично не рекомендується. З традиційного меню можна трохи спробувати солоної риби, ікри чи в’яленого м’яса.Чому шкідливо?Оселедець під шубою – дітям не рекомендуються салати і страви, що складаються більш ніж з 3-х видів продуктів, до того ж дієтологи ні в якому вигляді не визнають майонез. (Під цю же заборону потрапляє «Олів’є», «Мімоза», «Буряк з часником» та інші шедеври домашньої кулінарії).Торти – дріжджове тісто і кондитерський жир (крем) – важко перетравлюються і засвоюються, до того ж в трояндочки і пелюсточки нерідко додають різноманітні барвники та загусники.Ікра – всупереч поширеному міфу ікра (навіть чорна) зовсім не така корисна, як прийнято думати. Так в ній, дійсно, є білок, залізо і каротин, але все це куди простіше і корисніше можна отримати іншим шляхом. Ікра ж для дитини дуже солона, і тому – це шкідливий продукт. Так що «трохи» скоштувати можна, а їсти ложками вкрай не рекомендується.
Правило № 2:
Чим легше, тим кращеСвятковий стіл повинен бути легким і не дуже різноманітним. Вміст жиру в продуктах у середньому не повинен перевищувати 10-20% (таким чином, виключається свинина, баранина, жирні сорти риби, «елітні» сири). Не варто так само зловживати «бадьорими» продуктами такими, як чай, шоколад і ні в якому разі не потрібно пропонувати дитині алкоголь. Після величезної кількості вражень дитині і так буває нелегко заснути, не варто цей процес ускладнювати ще більше.
А ось продукти, які дітям їсти можна і потрібно (в тому числі і в свято):
• Сир і страви з сиру – у святковому варіанті це може бути гарно прикрашена запіканка, чізкейк, сирний пиріг або просто сир з ягодами і фруктами.
• Омлет – тільки на перший погляд здається зовсім не новорічною стравою. Якщо до яєць додати овочі та зелень, може вийти щось досить цікаве.
• Салати: зі свіжих овочів (помідори, огірки, морква, капуста), заправлені олією. Цікаво прикрасити салати можна за допомогою яєць і помідорів.
• Тушковані овочі – і це зовсім не означає буденне «рагу». Овочі можна запекти в горщику, зробити з них запіканку, або просто гарний різнобарвний гарнір. До речі, взимку дієтологи рекомендують використовувати заморожені овочі, ягоди і фрукти.
• Фрукти – ось їх можна і потрібно їсти. Фрукти гарні, корисні і легкі.
Щоправда, і тут варто дотримуватися заходів безпеки: не варто захоплюватися «екзотикою» (різноманітними манго, папая, маракуйя, особливо, якщо дитина не пробувала їх раніше) і потрібно уважно поставитися до алергійних апельсинів і мандаринів. Зате до наших послуг яблука, банани, груші, ягоди. Фрукти можна запікати з медом та горіхами, можна зробити фруктовий салат з йогуртом.
Правило № 3:
Звичайне може бути святковим.Не обов’язково проводити години за плитою, готуючи холодець або голубці, займіться прикрасою столу. Святкова скатертина, гарні серветки, скляні келихи … Та й до оформлення страв можна підійти творчо.
Правило № 4:
Все добре в міру.
Одна з головних небезпек святкового бенкету – переїдання. Навіть якщо всі продукти будуть хороші і корисні, але дитина просто дуже багато з’їсть: ранок після свята може бути важким. Насправді, в більшості випадків діти здатні самі регулювати процес насичення їжею. Головне, що потрібно від дорослих не заважати.
Не потрібно:
• Проводити за столом багато часу. Поїли і пішли грати, спати, дивитися мультики. Трохи пізніше можна окремо попити сік з солодощами.
• Пропонувати занадто багато різних страв: спочатку закуски, потім гаряче, потім солодощі – це занадто багато.
• Умовляти дитину «з’їсти ще шматочок» або спробувати «он той салатик». Нехай їсть стільки, скільки схоче.
Незамінний білок, або їмо м’ясо
М’ясо для малюків-дуже важливий продукт харчування. Адже повноцінні тваринні білки, деякі незамінні амінокислоти дитина може отримати тільки з м’ясом, оскільки їх немає ні в злаках, ні в овочах. Багато в м’ясі й інших важливих поживних елементів, наприклад, солей фосфору, калію, магнію, вітамінів групи В. Багаті м’ясні продукти й на добре засвоюване залізо.
У харчуванні дітей найчастіше використовують яловичину, телятину, нежирну свинину, м’ясо курки та кроля. Можна дати крихітці й нежирну баранину, оленину або м’ясо індички. Вибираючи м’ясо для дитячих страв, треба пам’ятати, що білки м’язової тканини засвоюються значно краще, ніж білки сполучної тканини, з якої складаються сухожилля, плівки, суглобові сумки. Найбільше сполучної тканини в грудній, шийній, черевній частинах і кінцівках. Таке м’ясо абсолютно непридатне для годування дітей раннього віку: його доводиться варити дуже довго, внаслідок чого втрачається багато цінних поживних речовин.
Проте й дуже жирне м’ясо теж не для дитячого раціону. Жири м’яса засвоювати важко, особливо дітям раннього віку. Краще віддати перевагу м’ясу з невеликим вміс¬том жиру (приблизно 4-9%). Свиняча і яловича вирізки багатші на цінний білок, тоді як, наприклад, грудинка містить більше жиру. А з курячим м’ясом навпаки: грудинка набагато менш жирна, ніж стегенця.
Мінеральних речовин у м’ясі близько 1 %. Особливо воно багате на калій: у 100 г про¬дукту його міститься до 350 мг. Порівняно багато, особливо в телятині та свинині, віта¬мінів групи В.
Залізо, що міститься в м’ясі, засвоюється втричі краще, ніж залізо з овочів і фруктів. Особливо багато цього елемента в печінці. Наприклад, у 100 г яловичої печінки містить¬ся близько 7мг заліза, в 100 г свинячої-понад 20 мг.
Батьки часто запитують, чи можна давати дітям ковбасу. Справа в тому, що ковбасні вироби, особливо виготовлені зі свинини, містять дуже багато жиру. Такі продукти дітям можна вживати тільки після 2-3 років. Для повсякденної їжі підходять варені ковбаси з мінімальним вмістом жиру (яловича, дієтична, домашня) або сосиски та сардельки з яловичини. Школярам можна зрідка давати шинку, грудинку, корейку та інші подібні продукти. Проте при цьому намагайтеся не перевищувати норм жиру, рекомендованих для дитячого раціону.

/Files/images/3322bf41bfd9.gif

/Files/images/vitamin_.gif

ЯКІ ВІТАМІНИ КОРИСНІ ДЛЯ ЗОРУ ДИТИНИ?


Велике значення для хорошого зору має повноцінне харчування, що включає, зокрема, достатню кількість вітамінів, особливо В і А. Вітамін В міститься в таких продуктах, як печінка, оселедець, жовток яєць, вершкове масло.Вітамін А є компонентом зорового пурпуру (родопсин), який входить до складу паличок, що забезпечують так званий сутінковий зір, беруть здасть в біохімічних процесах ока. При його нестачі уповільнюється ріст організму, порушується гострота зору, підвищується захворюваність верхніх дихальних шляхів, шкіра обличчя і рук втрачає еластичність, стає шершавою, схильною до запальних процесів. Вітамін А міститься у вершковому маслі, молоці, яєчному жовтку, печінці. Він може також утворюватися в організмі з провітаміну А — каротину, який входить до складу рослинних продуктів: моркви, томату, хурми, шипшини, салату тощо.

/Files/images/7255%20(1).gif

Режим харчування дитини вдома

/Files/images/_.gif


Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жиріввуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

/Files/images/0_661bc_ac33b9f_xs.gif


Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.

/Files/images/7255%20(1).gif

/Files/images/23-17-1000x1000.png

/Files/images/23-19-1000x1000.png

/Files/images/2т.gif

/Files/images/gde_soderzhitsya5.jpg

ПРИВЧАЙТЕ ДІТЕЙ


перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;
не обливатись;після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним,пояснюйте йому, що і як треба робити.

/Files/images/zubchik_skache.gif

/Files/images/2т.gif

/Files/images/yaskravi_frukti_spasut_ot_gripa_kopiya_thumb.jpg

/Files/images/70.gif

Кiлькiсть переглядiв: 133

Коментарi