Все про харчування дитини
Кому вітамінчики, кому апельсинчики?
Нестача вітаміну С в організмі малюка сприяє більш частим і тривалим хворобам (на¬приклад, застудного характеру), оскільки саме цей вітамін допомагає підвищити імунну систему. Отже, батькам треба забезпечити дитину вітаміном С у необхідній кількості. У весняний період його найбільше в капусті, особливо квашеній (до того ж, чим довше вона стоїть, тим більше в ній вітаміну С). Але слід пам’ятати, що її не можна їсти дітям зо року і тим, хто страждає на шлунково-кишкові захворювання.
Дуже корисно включати до меню дитини журавлину. З неї можна робити киселі, морси, компоти.
Вітамін С є в картоплі, цитрусових, у молодій цибулі, петрушці, кропі. Молоду зелень можна купити на базарі, а можна і виростити на підвіконні. Для цього потрібно не так і ба¬гато: взяти пророслу цибулю й ввіткнути її в горщик із землею (або поставити в склянку з водою). Так само зробити і з часником. А можна на підвіконні зробити маленьку «гряд¬ку» і посіяти петрушку, кріп і навіть овес. У пророслій зелені дуже багато вітамінів. Свіжа петрушка буде чудовою прикрасою дитячої страви і дасть малюку додаткові вітаміни.
У магазинах продаються парникові огірки та помідори. Дитині до року їх вживати не слід, та й пізніше не варто зловживати, бо вони не мають тієї поживної та біологічної цінності, яка є в овочах з відкритого ґрунту. Краще використовувати парникові продук¬ти як прикрасу страв.
Весною дітям, звісно, потрібно давати і соки. Вони містять достатню кількість вітамі-ну С та інші корисні речовини: органічні кислоти, біологічно цінний комплекс цукрів, мінеральних солей і мікроелементи. Зараз у продажу є концентровані соки. Не треба думати, що коли сік виготовлений з концентрату, то він втратив усі корисні речовини, і його не варто давати малюкам. У ньому теж є вітаміни. Проте для дітей його найкраще розбавляти водою в пропорції 3:1, щоб не було шлункових спазмів.
Якщо у малюка немає алергійних проявів, йому можна давати свіжі цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути. Плоди ківі також чудове джерело вітамінів у вес-няний період (корисно вживати при анемії). Оскільки вони містять багато аскорбінової кислоти, одного фрукта на день для 3-5-річної дитини буде достатньо (старшим дітям кількість можна збільшити).
Часто батьки впевнені, що в бананах багато вітамінів. Це не так. Але їх можна ви-користовувати як доповнення до фруктового салату. Наприклад, якщо малюк любить банани, але не хоче їсти яблука, їх можна об’єднати в салаті, заправити сметаною або збитими вершками.
Весною дітям дуже корисно давати відвари з шипшини, оскільки вона багата на віта-міни С, Е, А, РР, В , В2, крім того, в її плодах є залізо.
У весняний період треба згадати про сухофрукти. Хоча вітамінів у них дуже мало, проте є цінні мінеральні речовини, наприклад, калій. З них можна варити компоти. І важливо вживати не один якийсь фрукт, а їх суміш-додавати в компот і яблука, і груші, і сливи, і абрикоси.
При складанні меню для дитини потрібно враховувати вміст у продуктах не тільки вітаміну С, а й інших вітамінів-А, групу В і т.д.
Вітамін А (ретинол) потрібен для доброго росту дитини, для нормального зору і стану шкіри. Недостатня його кількість може призвести до порушень сутінкового зору. Є він у печінці, ікрі, вершковому маслі, молоці, вершках, яйцях. Проте весною в молоці, сметані, курячих яйцях цього вітаміну мало. Поповнюйте його за рахунок моркви, в якій міститься каротин-провітамін А. її треба давати дітям щодня, звичайно, якщо у ма¬люка немає алергії.
Вітамін В] (тіамін) стимулює діяльність нервової і мускульної систем, забезпечує нормальний тонус органів травлення. Його нестача може вплинути на пам’ять, увагу, може зробити дитину надмірно дратівливою. Цей вітамін є у м’ясі, печінці, яйцях, моло¬ці, пшеничному хлібі грубого помелу, гречаній каші і т.д.
Вітамін В2 (рибофлавін), як і вітамін А, має величезне значення для росту і розвитку дитини. Він міститься в м’ясі, молоці, сирі, твердих сирах, печінці, яйцях, крупах, кар¬топлі і т.д.
Вітамін РР (ніацин) бере участь в окислювальних процесах в організмі, сприяє нор-мальній роботі нервової системи. Багаті на цей вітамін м’ясо, субпродукти, житній хліб, гречана і рисова каші, горох, картопля, дріжджі.
Харчування дитини під час свят
Правило № 1:
Свято – це не їжа. А їжа це не свято. Особливо, для дитини, особливо, для маленької. У святкові дні: день народження, Новий рік та інші великі релігійні свята зазвичай вистачає інших вражень: святкові забави, подарунки, гості.
До трьох років педіатри взагалі не рекомендують порушувати звичний режим харчування, після трьох до цього питання варто підходити з великою обережністю. Свято не той час, щоб вводити нові продукти, до того ж більшість наших «улюблених» страв перебувають у немилості у дієтологів: всі салати з майонезом, солоне, гостре, смажене, всі продукти, що містять барвники та консерванти (ковбаса, шинка, крабові палички, гриби, газована вода), – все це дітям до семи років їсти категорично не рекомендується. З традиційного меню можна трохи спробувати солоної риби, ікри чи в’яленого м’яса.Чому шкідливо?Оселедець під шубою – дітям не рекомендуються салати і страви, що складаються більш ніж з 3-х видів продуктів, до того ж дієтологи ні в якому вигляді не визнають майонез. (Під цю же заборону потрапляє «Олів’є», «Мімоза», «Буряк з часником» та інші шедеври домашньої кулінарії).Торти – дріжджове тісто і кондитерський жир (крем) – важко перетравлюються і засвоюються, до того ж в трояндочки і пелюсточки нерідко додають різноманітні барвники та загусники.Ікра – всупереч поширеному міфу ікра (навіть чорна) зовсім не така корисна, як прийнято думати. Так в ній, дійсно, є білок, залізо і каротин, але все це куди простіше і корисніше можна отримати іншим шляхом. Ікра ж для дитини дуже солона, і тому – це шкідливий продукт. Так що «трохи» скоштувати можна, а їсти ложками вкрай не рекомендується.
Правило № 2:
Чим легше, тим кращеСвятковий стіл повинен бути легким і не дуже різноманітним. Вміст жиру в продуктах у середньому не повинен перевищувати 10-20% (таким чином, виключається свинина, баранина, жирні сорти риби, «елітні» сири). Не варто так само зловживати «бадьорими» продуктами такими, як чай, шоколад і ні в якому разі не потрібно пропонувати дитині алкоголь. Після величезної кількості вражень дитині і так буває нелегко заснути, не варто цей процес ускладнювати ще більше.
А ось продукти, які дітям їсти можна і потрібно (в тому числі і в свято):
• Сир і страви з сиру – у святковому варіанті це може бути гарно прикрашена запіканка, чізкейк, сирний пиріг або просто сир з ягодами і фруктами.
• Омлет – тільки на перший погляд здається зовсім не новорічною стравою. Якщо до яєць додати овочі та зелень, може вийти щось досить цікаве.
• Салати: зі свіжих овочів (помідори, огірки, морква, капуста), заправлені олією. Цікаво прикрасити салати можна за допомогою яєць і помідорів.
• Тушковані овочі – і це зовсім не означає буденне «рагу». Овочі можна запекти в горщику, зробити з них запіканку, або просто гарний різнобарвний гарнір. До речі, взимку дієтологи рекомендують використовувати заморожені овочі, ягоди і фрукти.
• Фрукти – ось їх можна і потрібно їсти. Фрукти гарні, корисні і легкі.
Щоправда, і тут варто дотримуватися заходів безпеки: не варто захоплюватися «екзотикою» (різноманітними манго, папая, маракуйя, особливо, якщо дитина не пробувала їх раніше) і потрібно уважно поставитися до алергійних апельсинів і мандаринів. Зате до наших послуг яблука, банани, груші, ягоди. Фрукти можна запікати з медом та горіхами, можна зробити фруктовий салат з йогуртом.
Правило № 3:
Звичайне може бути святковим.Не обов’язково проводити години за плитою, готуючи холодець або голубці, займіться прикрасою столу. Святкова скатертина, гарні серветки, скляні келихи … Та й до оформлення страв можна підійти творчо.
Правило № 4:
Все добре в міру.
Одна з головних небезпек святкового бенкету – переїдання. Навіть якщо всі продукти будуть хороші і корисні, але дитина просто дуже багато з’їсть: ранок після свята може бути важким. Насправді, в більшості випадків діти здатні самі регулювати процес насичення їжею. Головне, що потрібно від дорослих не заважати.
Не потрібно:
• Проводити за столом багато часу. Поїли і пішли грати, спати, дивитися мультики. Трохи пізніше можна окремо попити сік з солодощами.
• Пропонувати занадто багато різних страв: спочатку закуски, потім гаряче, потім солодощі – це занадто багато.
• Умовляти дитину «з’їсти ще шматочок» або спробувати «он той салатик». Нехай їсть стільки, скільки схоче.
Незамінний білок, або їмо м’ясо
М’ясо для малюків-дуже важливий продукт харчування. Адже повноцінні тваринні білки, деякі незамінні амінокислоти дитина може отримати тільки з м’ясом, оскільки їх немає ні в злаках, ні в овочах. Багато в м’ясі й інших важливих поживних елементів, наприклад, солей фосфору, калію, магнію, вітамінів групи В. Багаті м’ясні продукти й на добре засвоюване залізо.
У харчуванні дітей найчастіше використовують яловичину, телятину, нежирну свинину, м’ясо курки та кроля. Можна дати крихітці й нежирну баранину, оленину або м’ясо індички. Вибираючи м’ясо для дитячих страв, треба пам’ятати, що білки м’язової тканини засвоюються значно краще, ніж білки сполучної тканини, з якої складаються сухожилля, плівки, суглобові сумки. Найбільше сполучної тканини в грудній, шийній, черевній частинах і кінцівках. Таке м’ясо абсолютно непридатне для годування дітей раннього віку: його доводиться варити дуже довго, внаслідок чого втрачається багато цінних поживних речовин.
Проте й дуже жирне м’ясо теж не для дитячого раціону. Жири м’яса засвоювати важко, особливо дітям раннього віку. Краще віддати перевагу м’ясу з невеликим вміс¬том жиру (приблизно 4-9%). Свиняча і яловича вирізки багатші на цінний білок, тоді як, наприклад, грудинка містить більше жиру. А з курячим м’ясом навпаки: грудинка набагато менш жирна, ніж стегенця.
Мінеральних речовин у м’ясі близько 1 %. Особливо воно багате на калій: у 100 г про¬дукту його міститься до 350 мг. Порівняно багато, особливо в телятині та свинині, віта¬мінів групи В.
Залізо, що міститься в м’ясі, засвоюється втричі краще, ніж залізо з овочів і фруктів. Особливо багато цього елемента в печінці. Наприклад, у 100 г яловичої печінки містить¬ся близько 7мг заліза, в 100 г свинячої-понад 20 мг.
Батьки часто запитують, чи можна давати дітям ковбасу. Справа в тому, що ковбасні вироби, особливо виготовлені зі свинини, містять дуже багато жиру. Такі продукти дітям можна вживати тільки після 2-3 років. Для повсякденної їжі підходять варені ковбаси з мінімальним вмістом жиру (яловича, дієтична, домашня) або сосиски та сардельки з яловичини. Школярам можна зрідка давати шинку, грудинку, корейку та інші подібні продукти. Проте при цьому намагайтеся не перевищувати норм жиру, рекомендованих для дитячого раціону.
ЯКІ ВІТАМІНИ КОРИСНІ ДЛЯ ЗОРУ ДИТИНИ?
Велике значення для хорошого зору має повноцінне харчування, що включає, зокрема, достатню кількість вітамінів, особливо В і А. Вітамін В міститься в таких продуктах, як печінка, оселедець, жовток яєць, вершкове масло.Вітамін А є компонентом зорового пурпуру (родопсин), який входить до складу паличок, що забезпечують так званий сутінковий зір, беруть здасть в біохімічних процесах ока. При його нестачі уповільнюється ріст організму, порушується гострота зору, підвищується захворюваність верхніх дихальних шляхів, шкіра обличчя і рук втрачає еластичність, стає шершавою, схильною до запальних процесів. Вітамін А міститься у вершковому маслі, молоці, яєчному жовтку, печінці. Він може також утворюватися в організмі з провітаміну А — каротину, який входить до складу рослинних продуктів: моркви, томату, хурми, шипшини, салату тощо.
Режим харчування дитини вдома
Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жиріввуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.
ПРИВЧАЙТЕ ДІТЕЙ
перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;
не обливатись;після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним,пояснюйте йому, що і як треба робити.
Кiлькiсть переглядiв: 607